Vrei să te conectezi cu oamenii punând emoție în comunicare?

Primul pas este să devii conștient de emoțiile tale.

Ai experimentat diferența dintre acele tipuri de întâlniri în care se comunică doar informații reci și cele în care sunt împărtășite deschis, cald și prietenos nu doar informații ci și emoții? Total diferit, nu-i așa?

Pe scenă în fața unui public sau într-o sală de întâlniri, avem opțiunea de a ne “închide” emoțiile și a ne rezuma la fapte și cifre uscate, lipsite de viață, de a comunica rece și a arăta oamenilor doar latura noastră de expert sau ...de a ne conecta cu oamenii, de a crea contact uman și a crea contextul în care mesajul pe care îl oferim „să se lipească.”

Ca ascultător această a doua opțiune  pare mai atractivă, așa e?

 Photo by Mohit Suthar on Unsplash

Ca vorbitor în public a doua opțiune cere de la tine să fii în largul tău cu a pune emoție în comunicare.

E o  abilitate antrenabilă. Începe cu decizia de a nu te ascunde de emoțiile tale , de a le accesa intenționat.

Pentru a te conecta cu ceilalți ai nevoie ca mai întâi să fii conectat cu tine însuți.

Personal văd trei borne importante în călătoria către a pune emoție în comunicare într-un mod conștient așa încât să-ți aduci oamenii aproape:

  • Fii conștient de emoțiile tale și gestionează-le bine: când vorbești în public transformă teama în entuziasm și pasiune, cunoaște-ți declanșatorii emoționali, recunoaște-ți propriile emoții.

  • Pune-te în papucii audienței și înțelege emoțiile oamenilor din public.

  • Comunică emoțional și condu ascultătorul acolo unde vrei să ajungă (conturează viziunea, insuflă motivație, creionează imaginea), exprimă-te autentic.

Hai să ne îndreptăm împreună atenția asupra primei borne: Fii conștient de emoțiile tale.

Ce înseamnă pentru tine conștient de emoțiile proprii?

Uneori emoțiile noastre se zăpăcesc, sunt debusolante, debusolate și luate prin surprindere sub influența unor declanșatori și evenimente de moment. Ți s-a-ntâmplat ca în unele momente să fii invadat de surpriză, teamă, disconfort, vină, rușine, supărare, furie, tristețe, confuzie sau bucurie săltăreață?

 “Bunul obicei” al acestor emoții este că apar neanunțate și ne iau cu totul pe nepregătite. Dacă funcționăm pe pilot automat, reacția noastră internă va fi:

 “  Ce naiba s-a-ntâmplat? De ce am reacționat în modul ăsta? Pare în neregulă...”

Ne surprinde modul în care reacționăm față de alții.

Ce poate face pentru tine conștientizarea emoțiilor tale în aceste momente?

Ei bine ea nu este un scut care să te protejeze de valul inconfortabil al emoțiilor, dar îți oferă beneficiul alegerii propriului răspuns în situația dată.

 Hai să-ți povestesc puțin despre unul din momentele mele stânjenitoare:

Eram pe cale să susțin o prezentare despre cum să vorbești în public cu încredere, structură și impact. Rezervasem o sală elegantă, Sala Vieneză, cu scaune lucioase dantelate, podele de lemn natur și candelabre de cristal.

În ciuda înțelegerii pe care o făcusem cu organizatorii, sala era rece bocnă...și pentru ca lucrurile să fie și mai complicate tocmai realizasem că mi-am uitat presenter-ul wireless pentru proiecția de slide-uri.

Așa că iată-mă ... foarte aproape de zona roșie de panică... în bluza mea diafană de mătase naturală, tremurând pe dinăuntru nu doar de frig ci și din cauza amestecului de gânduri învălmășite:

“Ralu, ai comis-o! Acum să te văd. Cum Dumnezeu o scoți la capăt? Ești în stare să pui niște încredere , structură și impact în prezentarea asta pe care o vei ține acum?”

Probabil recunoști în dialogul meu interior un mix de surpriză neplăcută, vinovăție, confuzie și neîncredere.

Cum am schimbat asta?

 

M-am oprit. Am tras aer în piept. Am căutat soluții, am întrebat persoana care se ocupa de partea tehnică

“ Pot să împrumut un presenter wireless de la tine? Ar fi salvator în momentul ăsta! “

Am întrebat în firma de avocatură de la parterul clădirii

“ Pot să împrumut un presenter wireless de la voi? Ar fi salvator în momentul ăsta! “

Nici urmă de așa ceva în clădire...

Așa că am acceptat situația, inclusiv emoțiile mele foarte amestecate și am dat curs următorului meu gând:

“Ok. Ce pot face cel mai bine cu ce am acum? “

Și așa am ajuns să zâmbesc, împărtășind cu pasiune ideile despre vorbitul în public în glaciala sală șic, ținând în mână în loc de un presenter wireless un mouse de calculator mare și negru.

Din arhiva personală

Cu toții trecem prin momente ciudate în care ne simțim nepregătiți, surprinși de schimbare, inconfortabil, uităm ceva important sau suntem copleșiți de un entuziasm care ne ia pe sus și modifică modul în care reacționăm și comunicăm.

 Se poate întâmpla în multe feluri: o problemă de acasă care ne urmărește într-o întâlnire de business; ceva ce a spus un coleg de-al tău și instantaneu stârnește o emoție în tine ce te face să reacționezi diferit; o schimbare de curs în modul în care ai plănuit ca lucrurile să se întâmple;  frica ce te năpădește înainte de a susține o prezentare în fața unei audiențe mai mari.

Data viitoare devino prezent, fii atent la emoțiile tale.

Îmbrățișează-ți emoțiile în mod conștient, nu te lăsa prins în capcana reacțiilor emoționale.

Uite cum:

Pasul 1- Respiră, conștientizează, tratează-te cu blândețe și compasiune

Oprește-te, respiră, rămâi în momentul prezent, fii curios și deschis. Recunoaște ceea ce se întâmplă. Etichetează ceea ce simți. Când dai un nume emoției pe care o trăiești devii mai ager și mai puternic decât ea- cu o condiție: să observi emoția cu compasiune și lipsă de judecată. Când nu consideri emoția bună sau rea creezi spațiu pentru răspunsul tău conștient și sănătos .

Pasul 2- Acceptă, decide și răspunde

Decide ce faci cu emoția respectivă și cum răspunzi.

“Ce pot face cel mai bine cu ceea ce am?”  este una din întrebările mele preferate.

 De exemplu dacă simți cum inima îți bate nebună în piept și ai fluturi în stomac înainte de a susține o prezentare, transformă asta în combustibil motivațional.  Nu te focusa prea mult asupra senzațiilor supra-analizându-le (asta le va da mai multă putere asupra ta). Privește-le ca pe un semn că îți pasă de publicul tău și că vrei să le oferi ceva cu adevărat valoros și transformă ceea ce simți în energia pasiunii.

Recanalizează emoția din teamă în entuziasm.

 

În viață suntem de multe ori învățați sau constrânși să ne suprimăm emoțiile sau să le ținem în interior, să le ascundem și să ne ascundem de ele. Asta poate avea efecte negative care merg departe. Adevărata putere stă în a fi conștient de emoțiile tale, a le înțelege, simți și exprima! Adevărata putere stă în modul în care ne modelăm răspunsul așa încât să devenim artizanii celor mai bune rezultate.

.      .      .

“Între stimul și răspuns există un spațiu. În acest spațiu stă libertatea noastră și puterea de a ne alege răspunsul. În răspunsul nostru stă creșterea și libertatea.” Viktor E. Frankl

Photo by Monstera from Pexels

Ce decizi să pui în acest spațiu următoarea dată când ești într-o ambuscadă emoțională?

În următorul meu articol vei descoperi mai multe despre următorii doi pași: Empatie și Cum să comunici cu emoție.

Stai pe aproape.  :)

Cu drag,

Previous
Previous

Empatia în vorbitul în public

Next
Next

Invitație către tine însuți!