TED talks

Salut!Azi vreau să îți recomand o carte plină de inspirație, o carte care te va ajuta să vezi și mai ales să simți mai intens ceea ce face ca discursurile TED să aibă efectul wow.E o carte plină de exemple, o carte care te va purta cu ochii mari de uimire în călătoria ta prin modurile de a-ți face prezentările inspirație.E o carte care începe cu un motto:

Viața trece. Ideile, inspirația și iubirea rămân.

....TED talks de Chris Anderson.Bine gândit un discurs poate să electrizeze o încăpere și să transforme perspectiva despre lume a celor prezenți, poate fi mult mai puternic decât orice document scris.Cartea este structurată în 5 capitole mari:-principiile de bază-instrumentele discursului-procesul de pregătire-pe scenă-reflecții Iată câteva idei cheie pe care le-am desprins ca să îți fac poftă de Chris Anderson. Îți promit însă că lectura directă îți va da o experiență mult mai împlinitoare și va aduce în interiorul tău dorința de a absorbi discursuri extraordinare și de a oferi la rândul tău discursuri extraordinare.Uite concentratul pe care l-am desprins din cele 5 capitole: 

Principiile de bază

Împărtășește autentic cine ești și de ce îți pasă. Adună-ți curajul și încearcă.Plantează o idee care merită spusă unui public mai larg. Privește acea parte din viața ta folositoare altor oameni.Gândește-te cum poți să oferi publicului nu să iei.Fă-ți o hartă a prezentării, clarifică-ți firul roșu în 15 cuvinte. Simplifică. Aplică puterea cuvântului șters.Pregătește discursul ca pentru o persoană dragă, inteligentă și curioasă. 

Instrumentele discursului

Înainte de a transfera o idee în mintea cuiva ai nevoie de permisiunea sa. Ai nevoie de legătura umană, de conectare.Poveștile creează conectare intensă. Multe din cele mai bune discursuri sunt ancorate în spusul poveștilor.Expune-ți ideile presărând curiozitate, intrigă-ți publicul și tachinează-l.Persuasiunea înseamnă mai întâi demolare a vechilor convingeri și apoi clădirea celor noi. Însoțește rațiunea cu pompe intuitive.Oferă publicului o revelație, arată-le ceva care te pasionează pas cu pas, piesă cu piesă sporind uimirea. 

Pregătirea

Ai nevoie de slide-uri? Folosește-le ca să dezvălui, să explici și să încânți.Alege dacă îți scrii discursul în întregime și îl memorezi sau îți creezi o structură clar definită și vorbești liber.Repetă. Familiarizează-te cu discursul. Concentrează-te pe semnificație.Memorează introducerea și încheierea. La începutul discursului ai la dispoziție cam un minut să stârnești curiozitatea oamenilor în privința a ce vei spune. Iar modul în care vei încheia va influența decisiv cum va fi ținut minte discursul tău. 

Pe scenă

Îmbracă-te în ceva în care te simți grozav, ceva care transmite publicului încredere și relaxare.Folosește-ți teama ca să te motivezi, bea apă, lasă-ți corpul să te ajute și găsește prieteni în public. Concentrează-te pe ceea ce prezinți.Ține discursul direct de la om la oameni. Fără notițe, fără citit de pe slide-uri.Construiește harta vocală a discursului tău. Notează acel paragraf care contează cu adevărat, subliniază-l.Recuperează-ți corpul, folosește mersul punctat de nemișcare. Folosește mișcarea intenționată.Inovează și implică toate cele 5 simțuri ale publicului. 

Reflecții

Abilitățile de vorbit în public vor conta și mai mult în viitorE rândul tău.Dan Dennet a spus că

Secretul fericirii înseamnă să găsești ceva mai important decât tine și să îți dedici viața acelui ceva.

E rândul tău să începi să urmărești o idee mai mare decât tine și să o împărtășești oamenilor, să construiești ceva împreună cu ei!

Furnicile își modelează reciproc comportamentul prin schimbul de substanțe chimice. Noi facem asta stând în fața celorlalți, uitându-ne ochi în ochi, fluturând din mâini și emițând sunete ciudate din gură. Comunicarea de la om la om este o adevărată minune a lumii. Și își atinge forma cea mai intensă pe scena publică.

Tu faci deja asta? Cu drag,

Previous
Previous

Mitul urechelniței și ...curajul de a vorbi în public.

Next
Next

Greșeli publice. Cu ce să înlocuiești perfecționismul când vorbești în public?