Cum să pășești în starea de flow

ca să îți creezi materialele cu ușurință, bucurie și eficiență.

Îți dorești să fii productiv și să creezi dintr-o stare de bucurie?

Dacă vrei ca informația sau poveștile pe care le oferi să curgă prin tine fără efort și să ai senzația împlinitoare a muncii făcute cu satisfacție și a progresului atunci merită să te împrietenești cu starea de flux.

Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Pățania mea de la schi mi-a amintit de starea de flux.

De cum se simte ea și cum se simte absența ei.

În prima săptămână a lui 2022 am respirat adânc aer de pârtie. Nu știu ce sport îți place ție să practici dar mie schiul îmi dă o bucurie aparte- de la vederea pârtiei de-un alb strălucitor până la mișcarea de alunecare și libertatea coborârii prin aerul iernatic proaspăt e o combinație care mă încarcă și mă activează.

Primele zile din 2022 m-au găsit cu 𝗴𝗮̂𝗻𝗱𝘂𝗹 𝗹𝗮 𝗹𝗲𝗴𝗮̆𝘁𝘂𝗿𝗮 𝗱𝗶𝗻𝘁𝗿𝗲 𝘀𝗰𝗵𝗶 𝘀̦𝗶 𝘀𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗳𝗹𝘂𝘅, acea stare ce se întâmplă natural atunci când ești trup și suflet parte dintr-o activitate, cufundat în ea în imersie totală.

Ei bine, sunt momente în care pârtia de schi e o poartă către starea de flux, mintea mea cântă în interior și corpul dansează în cristiane. Și poate ai experimentat asta, fie în schi, fie în alt sport pe care îl iubești, fie în mișcarea mentală a ideilor creative- acel moment în care savurezi mișcarea flexibilă în armonie cu terenul, simți că alunecarea curge lin și în loc de efort...simți bucurie.

“Ego-ul cade. Timpul zboară. Fiecare acțiune, mișcare și gândire rezultă inevitabil din cea anterioară, ca în improvizația de jazz. Întreaga ta ființă este implicată și îți folosești abilitățile la maxim", așa definește Csíkszentmihályi starea de flux.

𝗜̂𝗻𝘀𝗮̆ 𝘂𝗹𝘁𝗶𝗺𝗮 𝘇𝗶 𝗽𝗲 𝗽𝗮̂𝗿𝘁𝗶𝗲 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗮𝗹𝘁𝗳𝗲𝗹 ...cu multe dâmburi de zăpadă afânată – ca niște imense mușuroaie de cârtiță care împânzesc grădina lui Bugs Bunny, îi dau de furcă și îl sărăcesc (de morcovi), dar în varianta albă, blocând mișcarea și făcând coborârea o cursă cu obstacole. Nici vorbă de flux. Fiecare viraj în zăpada afânată era împotmolit, elastice nevăzute te trăgeau înapoi și îți puneau presiune pe glezne- 70 de ocale pe-un picior- fără să simți că e ușor.

Și unul din viraje a rupt total mișcarea- pământul s-a rotit mai repede, schiurile n-au mai ascultat de nici o comandă sincronizată și nici nu știu cum am ajuns în alunecare pe burtă cu un schi sărit și unul frânând involuntar alunecarea, cu o durere ascuțită în genunchi.

𝗠𝗶𝘀̦𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀-𝗮 𝗿𝘂𝗽𝘁, 𝗹𝗶𝗴𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝘀-𝗮𝘂 𝗿𝘂𝗽𝘁. 𝗜𝗮𝗿 𝗳𝗹𝗲𝘅𝗶𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝘀̦𝗶-𝗮 𝘀𝗰𝗵𝗶𝗺𝗯𝗮𝘁 𝗯𝗿𝘂𝘀𝗰 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗮. 𝗜̂𝗻 𝗰𝗲? 𝗜̂𝗻 𝗮 𝗶̂𝗺𝗯𝗿𝗮̆𝘁̦𝗶𝘀̦𝗮 𝗮𝗹𝗲𝗴𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗮 𝘀𝘁𝗮 𝗶𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁.

Adică o orteză care mă va însoți în următoarea perioadă, deja a devenit prietena mea și îmi ajută genunchiul să evite pozițiile de tensiune și durere.

𝗨𝗻𝗲𝗼𝗿𝗶 𝗳𝗹𝗲𝘅𝗶𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗶̂𝗻𝘀𝗲𝗮𝗺𝗻𝗮̆ 𝘀𝗮̆ 𝗶̂𝗺𝗯𝗿𝗮̆𝘁̦𝗶𝘀̦𝗲𝘇𝗶 𝗮𝗹𝗲𝗴𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗮̆ 𝘀𝘁𝗮𝗶 𝗶𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁

Dar fluxul poate fi parte nu doar din activitățile noastre sportive ci și din munca creativă pe care o depunem pentru creare de conținut. Și da, îl pot găsi chiar și cu piciorul stâng imobilizat. :)

Ce este fluxul și cu ce te ajută pe tine? 

Fluxul este o stare mentală, descrisă și studiată de psihologul Mihály Csíkszentmihályi. În timp ce ești în această stare mentală, ești complet implicat și concentrat pe ceea ce faci, uiți ce se întâmplă în jurul tău și trăiești împlinirea muncii.

 

Ce beneficii îți aduce? O mulțime, merită să o accesezi.

-       Te bucuri mai mult de experiență, găsești recompensa intrinsecă în însăși acțiunea pe care o înfăptuiești, ești motivat din interior.

-       Ești angajat total în ceea ce faci li asta îți oferă un grad mai mare de concentrare.

-       Obții o performanță îmbunătățită.

-       Îți amplifici creativitatea.

Cum să intri în starea de flux?

Photo by Linus Mimietz on Unsplash

Nu poți forța starea de flux să vină către tine, dar poți crea condițiile propice pentru asta. Uite care este mecanismul:

1.     Alege sarcina pe care vrei să o îndeplinești. Cel mai mare secret este ca sarcina să se situeze în zona te de provocare optimală. Dacă e ceva ce te plictisește nu vei performa cu adevărat bine, nu te vei simți împlinit făcând-o. Dacă din contra e ceva ce îți depășește capacitățile vei intra în zona de stress și nu vei fi împlinit. (dacă de exemplu eu m-aș fi lansat pe acea pârtie neagră din domeniul schiabil pe care austriecii ancorează ratrackul cu coardă ca să-l asigure atunci când bătătorește pârtia, cu siguranță nu aș fi fost în zona de flow ci în zona de urgență de la spital din prima zi a sejurului).

"Cele mai bune momente apar de obicei atunci când corpul sau mintea unei persoane este întinsă la limitele sale într-un efort voluntar de a realiza ceva dificil și util. " (Csikszentmihalyi, 1990, p. 3). Dacă întinzi dincolo de limită obții…o ruptură.

Ce se întâmplă însă când ai de făcut ceva ce pare prea mare și prea provocator pentru tine? Împarte-l în porțiuni mici, în etape de lucru. Detașează-te de întreaga sarcină și focusează-te doar pe prima etapă. Ai suficientă provocare acolo cât să te țină implicat și absorbit.

2.     Simte semnificația sarcinii. De ce e important pentru tine să faci asta? Când ai un de ce suficient de puternic poți activa resursele tale interne pentru a face față cu bucurie gradului de provocare al sarcinii.

Pentru mine schiul înseamnă libertate. Iar crearea de conținut pentru cei care mă urmăresc îmi împlinește nevoia de contribuție. Nu e ceva ce “trebuie” să fac, e ceva ce simt că vreau să fac.

Fie că vrei să scrii un articol cum fac eu acum, să creezi o lecție dintr-un curs online, un episod de podcast sau o serie de mailuri către clienții tăi fii specific în a defini semnificația sarcinii pentru tine și ce vrei să obții.

3.     Elimină distragerile de atenție. Creează-ți mediul de lucru propice. Închide-ți telefonul, închide notificările, adu aaproape de tine un ritual plăcut care te mută în zona de concentrare și creativitate, care îți dă semnalul “Pornim!”. Poate fi o cană din ceaiul tău favorit, o ceașcă de cafea sau 5 minute de muzică în surdină. Observă ce funcționează pentru tine și dă-ți timpul neîntrerupt de lucru necesar pentru a intra în starea de flux (îți va lua în jur de 10-15 minute) și  pentru a îndeplini sarcina.

4.     Scufundă-te în ce ai de făcut și în momentul prezent

Conectează-te cu corpul tău, cu respirația, cu munca pe care o faci. Eliberează îngrijorările legate de rezultat sau zigzagurile către alte sarcini.

Rămâi ancorat în prezent și în munca plină de bucurie pe care o faci.

Practică și bucură-te de această stare care îți aduce rezultate.

„Să fim în stare de flux scoate la suprafață tot ce avem mai bun.” Diane Allen

Starea de flux este o stare mentală în care ești tras înainte de obiective mari, dar fericit unde ești acum. Îți creează un sentiment de creștere și un sentiment de a fi norocos. 

“Cei care curg așa cum curge viața știu că nu au nevoie de nicio altă forță.” Lao Tzu

Lasă curgerea să fie parte din tine!

Cu drag,

. . .

Dacă îți dorești să adaugi emoție în comunicare te invit să citești și acest articol.

Primul pas este să devii conștient de emoțiile tale.

Raluca Erimescu

Hello! I’m Raluca Erimescu, a Public speaking and Storytelling trainer, a World Class Speaking Coach and a blogger. After more than 15 years of dentistry I resigned from the University job, sold my praxis and moved into a self-expression field: speaking and storytelling.

I have an inquisitive mind. I love creativity, self expression and sharing ourselves with authenticity. I love to run, dance and I am a playful spirit.

I am here to help you sharpen your public speaking and storytelling skills and most of all, put a lot of who you are in them.


http://ralucaerimescu.com
Previous
Previous

7 moduri inedite de a deschide prezentarea pentru a te conecta sau a stârni curiozitate

Next
Next

Vrei să nu-ți mai fie frică de frică?