Cu ce îți hrănești discursul pentru energizare?

Dieta roșu-jăratec.

Știi mâna de jăratec pe care mârțoagele răpciugoase o primesc ca să devină într-o clipită armăsari înaripați?

Ca un soi de ritual de transformare și energizare.

Și discursul tău are nevoie de una.

Dacă ai participat la acele prezentări lipsite de vlagă, cu un vorbitor cu voce stinsă și conținut monoton la care ți se-nchid ochii pe măsură ce frazele se scurg, știi că vrei ceva mai bun pentru tine ca vorbitor și pentru publicul tău.

Photo by Liam Briese on Unsplash

Hai să vedem împreună cu ce poți să hrănești, să trezești, să animi, să însuflețești discursul așa încât să atingi oamenii cu energie.

-o doză bună de adrenalină din soiul entuziasmului

Transformă emoția ta internă în pasiune și folosește combustibilul intern. Alimentează bucuria de a vorbi în public.

Nu poți să conduci energia publicului acolo unde îți dorești dacă încă nu ai reușit să îți controlezi și conduci propria ta energie.

Înspre ce o conduci? Înspre teamă? Lași golul în stomac și bătăile rapide ale inimii care te zguduie pe interior să însemne frică și să încarce cu această semnificație cuvintele tale? Sau poți să vezi în ele  acel „îmi pasă de prezentarea asta”, „trăiesc un moment intens”, „cât de tare să fiu în fața acestor oameni și să vorbesc despre subiectul ăsta”?

Pasiunea e cea care îți poate înărca electric cuvintele. Și contaminează.

-un exercițiu de energizare

Poate că tu simți pulsându-ți adrenalina în vene și ești încărcat de entuziasm dar publicul tău este moleșit, inert, letargic. Cel mai rapid mod de a-l  dezmorți și încărca energetic este un exercițiu distractiv care îi activează corpul, zâmbetul și senzația de “împreună”. Poate fi un exercițiu năzbâtie de coordonare (de tipul provoci oamenii din public să își rotească mâna stângă pe abdomen în timp ce cu dreapta ating repetat creștetul capului) care aduce bună dispoziție și activează oamenii.

- energia interesului viu a noutății și prospețimii conținutului

Dacă ar fi să îți dau o singură sugestie care face o diferență majoră în modul în care publicul simte și recepționează prezentarea ta ea se rezumă la un singur cuvânt: schimbă.

Schimbă modul în care îți exprimi sensul ideii.

Schimbă modul în care îți modulezi vocea.

Schimbă felul în care corpul tău transmite mesajul.

Factorul varietate pe care îl adaugi prezentării combate monotonia și plictiseala, menține curiozitatea și atenția alertă a celor din public.  

-verb alert viu, propoziții scurte, exemple concrete

Atunci când cobori în modul în care conținutul tău se înfățișează ascultătorului descoperi Trabantul și Mașina de curse.

Trabantul este exprimarea greoaie, lentă, stufoasă și foarte abstractă, cea care poartă ascultătorul pe drumuri întortocheate ce lungesc traseul ideii fără justificare.

Mașina de curse este expresia vie a energiei. Este exprimarea în propoziții scurte cu exemple concrete și plină de acțiune. Este verbul alert și viu la putere, apăsând accelerația.

Alege ce energie imprimi prin modul în care te exprimi.

Și adaugă energia vie și simplă a exemplelor.

-factorul tu, focul interior, personalitate vie exprimată în cuvinte și în prezența ta fizică

Amprenta energiei tale personale transmisă prin voce, prin modul cum te miști, modul în care gesticulezi face o mare diferență.

Publicul se va hrăni și contamina cu energia ta. Așa că încălzește-ți nu doar vocea înainte de discurs, ci și prezența, crește-ți energia.

Zâmbește, strălucește și lasă-ți personalitatea la vedere.

 

Nu putem vedea energia însă cu siguranță o putem simți într-un discurs. E factorul invizibil care convinge dincolo de cuvinte.

“Materia este energie…Energia este lumină…Suntem cu toții ființe de lumină. “ Albert Einstein

Ești o parte din energia universului. Pune energia în mișcare atunci când vorbești în public, atinge oamenii și luminează.

Cu drag,

. . .

Dacă îți dorești să adaugi emoție în comunicare te invit să citești și acest articol.

Primul pas este să devii conștient de emoțiile tale.

Raluca Erimescu

Hello! I’m Raluca Erimescu, a Public speaking and Storytelling trainer, a World Class Speaking Coach and a blogger. After more than 15 years of dentistry I resigned from the University job, sold my praxis and moved into a self-expression field: speaking and storytelling.

I have an inquisitive mind. I love creativity, self expression and sharing ourselves with authenticity. I love to run, dance and I am a playful spirit.

I am here to help you sharpen your public speaking and storytelling skills and most of all, put a lot of who you are in them.


http://ralucaerimescu.com
Previous
Previous

Uimitoarea putere a unei povești.

Next
Next

7 moduri inedite de a deschide prezentarea pentru a te conecta sau a stârni curiozitate