Momentul de miere
și cum faci să îl guste și cei care te citesc…
Ai avut de curând vreun moment care te smulge din amorțeală, letargie, oboseală și te învăluie în stare de bine?
Ora 8:30, miercuri. Oboseala de sfârșit de zi, grea în mușchi, apăsătoare. Capul îmi vâjâie de lucruri încă suspendate cețos între “le fac azi” și “nu am timp azi, poate mâine”.
“Hey. ce facem aici? Ne afundăm în vărtej de gânduri și ne jucăm de-a nefăcutelea?”
Mă scutur de oboseală și de gânduri și mă pun în mișcare cu my next planned movement. Gătesc prânzul pentru a doua zi care e o zi plină.
Și undeva pe parcurs... mă regăsesc în ce fac, în mișcările sacadate ale lingurii care învârte orezul. În mireasma nucilor pe care le maronesc în tigaie la foc mediu. În culoarea merișoarelor uscate care-mi aduce a Crăciun, acum că se apropie Paștele 😊. Și în chihlimbarul firului de miere care se scurge din lingură peste orezul ăsta exotic.
E ca și când cineva mi-a apăsat pe propria telecomandă de 2 ori rapid. Off. On.
Mă uit la mine cu ochi proaspeți. Și-mi dau seama ca am “𝐮𝐧 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐞𝐫𝐞” care m-a conectat cu mine și m-a făcut să uit pentru o clipă de oboseala de sfârsit de zi și de lista de lucruri de făcut.
Îl savurez. Îmi smulge un oftato-surâs și-mi aduce o căldură molatecă în piept.
Nu e oare la fel atunci când în comunicarea de brand încetăm să bombardăm oamenii cu obișnuitele beneficii și caracteristici de care au obosit deja? Când în loc de asta 𝐬𝐩𝐮𝐢 𝐨 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐦𝐢𝐭𝐞 𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐬̦𝐢 𝐜𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐢 și o faci cu meșteșug, suspenzi pentru o clipă realitatea celui care te citește. Îi oferi 𝐮𝐧 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐞𝐫𝐞, idei care îl ating cu emoție și niște conectare... cu sine și cu tine. ❤️
Ți-ar plăcea să-ți faci clienții să guste asta? Storytellingul e un meșteșug delicios.
Uite cum să îl folosești la adevărata lui valoare.
Gândește-te ce mesaj vrei să transmiți potențialilor tăi clienți. și care ar fi întâmplarea potrivită să ducă această idee mesaj către ei. Cred că etapa asta necesită un pic de practică.
Ca să fie povestea plină de savoare poți folosi cei 4S care se aplică universal oricărei povești bune, fie că e destinată clienților potențiali sau că e folosită in leadership sau în educație.
Iată-i.
✅ FII SPECIFIC, alege un moment anume, într-un cadru anume, în care erai cu cineva …evident cineva anume :). Practic ne duci într-o scenă și ne lași să asistăm la întâmplări.
✅ Cum alegi întâmplările? Un bun miez de poveste este acea întâmplare care a SCHIMBAT ceva în modul în care gândești sau acționezi. Aici te ajută să îi dai minții tale material de cercetare, de exemplu ce ai trăit în ultimele 3-4 zile- și să răsfoiești mental întâmplările cu semnificație pentru tine. Ce a fost important? De obicei unde s-a schimbat intens emoția ta e posibil să fi venit și un insight sau să fi văzut o cale diferită de a face lucrurile.
✅ UItă-te atent și pune accentul pe ce îți STĂTEA ÎN CALE, PE STRĂDANIA DE A DEPĂȘI DIFICULTĂȚI. Asta crește tensiunea poveștii și face ascultătorii să se conecteze cu lupta și cu tine dacă tu ești personajul care trece peste dificultăți. Crește savoarea poveștii.
✅ Adaugă condimentele care fac deliciul complet: SENZAȚII, EMOȚII, IMAGINI ȘI GÂNDURI. Așa ne dai acces la lumea interioară a personajului și asta face povestea mult mai vie pentru mine ca ascultător. Îmi dai voie să pășesc în realitatea ta. Și ăsta e primul pas spre a îmbrățișa ideea mesaj pe care povestea mi-o oferă.
Cum ți se pare?
Aștept gândurile tale.
Cu drag,
. . .
Dacă nu ai citit prima parte Este povestea un mod de a vinde? te invit aici:
Povestea construiește încrederea și aduce emoția în procesul de vânzare